Norrbottenstårta

Norrbottenstårta

Jag är ju från Norrbotten och en av de godaste bären man kan äta är i mitt tycke hjortron. Så jag har kombinerat ihop en Norrbottenstårta med hjortron. Såhär gör du om du vill göra din egna tårta med skogens guld!

Receptet på tårtbotten är det bästa jag har och har fått det från svärmor. Tårtbotten blir luftig och saftig, testa!

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst (se till att äggen är rumsvarma då blir de fluffigare).
Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål, blanda väl.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, vänd försiktigt så att luften bibehålls.
Häll i en tårtform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen 35-40 minuter. Känn med en provsticka så att botten är färdig. Öppna inte luckan förrän minst 20 minuter har gått, då kan botten sjunka ihop.

Till min Norrbottenstårta har jag använt en form som är 15 cm i diameter, detta för att jag vill ha en tårta som är lite smalare men med mer höjd. Men det går bra med en springform på 24 cm i diameter också. Då kan man räkna med att ha två lager fyllning, använder man 15 cm i diameter går det att lägga tre lager.

Fyllning
Vit chokladmousse
2,5 dl vispgrädde
100 gr vit choklad

Gör såhär:
Värm den vita chokladen försiktigt över ett vattenbad, rör om.
Låt chokladen svalna, men ej stelna.
Vispa grädden hårt.
Vänd ner den vita chokladen i grädden.

Se till att chokladen svalnat ordentligt, annars finns det risk att den bildar små klumpar i grädden. Vill man ha mer stadga i moussen så kan man tillsätta 2 gelatinblad. Då lägger du gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter, värm på 0,5 dl av grädden och lägg ner gelatinbladen i den värmda grädden och rör om till de smält. Låt svalna men ej stelna. Vänd ner gelatingrädden i den hårt vispade grädden, sedan tillsätter du den vita chokladen enligt recept ovan.
Detta räcker till ett tjockt lager i en 15 cm tårta.

Hjortronkräm
400 gr hjortron
0,5 dl strösocker
2 tsk saft från citron
2,5 gelatinblad

Gör såhär:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
Koka hjortronen på svag värme till de är mjuka
Sila hjortronen
Tillsätt strösocker, saft från citron och gelatinblad i hjortronpurén
Låt svalna, men ej stelna

Sätta ihop tårtan

Dela den avsvalnade tårtbotten fyra delar så att du kan lägga tre lager med fyllning.
På första lagret lägger du hjortronkrämen, mittersta lagret lägger du vitchokladmousse på och sista, översta lagret lägger du hjortronkräm på.

Det som är runt om tårtan är smörkräm. Det finns olika varianter men för att man ska kunna få raka och fina kanter så vill jag ha en smörkräm men mycket smör i. Den jag använder är följande.

Smörkräm

Smörkräm
500 gr osaltat smör
0,5 dl grädde
1-2 msk vaniljextrakt
1-2 dl florsocker

Gör såhär:
Vispa det rumsvarma smöret ljust och luftigt (gärna med maskin). Tillsätt florsocker, vaniljextrakt och grädde i smöret och fortsätt vispa till det har en ljus och fluffig konsistens.

Ju mer du vispar denna smörkräm desto mindre smörsmak blir det och vaniljen gör att smaken påminner lite om vaniljglass.

Sedan så ”spacklar” du tårtan med smörkrämen. För att få till raka och jämna kanter så kan jag rekommendera att du använder en degskrapa.

Själva hjortronet som ligger på tårtan har jag gjort av sockerpasta. Det är ju inget måste att ha på tårtan om man inte vill. Ett par hjortron på tårtan skulle nog bli riktigt fint!

Annonser

2 tankar om “Norrbottenstårta

    • Hej!
      Det borde absolut gå. Tänker att då behöver du inte söta den med socker iom att sylten redan är söt. Hjortron är ju ganska syrliga som dom är o därför har jag valt att lägga till socker i receptet.
      Lycka till!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s