Citron- och lakritstårta

turkos

Jag älskar lakrits! Sen har jag ett så gott recept på en lakritsmousse som jag velat testa som fyllning i en tårta. Vad passar bra med lakrits? Jo citron. Så det fick bli en citron- och lakritstårta. Om du inte skulle gilla lakrits så finns det en god chans att du faktiskt ändå gillar just denna lakritsmousse. Hur kan jag veta det då? Jo, bjöd min pappa på denna tårta (han varken gillar lakrits eller tårta) och han tog en liten bit mest för att vara artig. Vad händer? Han tar en bit till! Han blev lika förvånad av att det var lakrits i tårtan som jag blev förvånad över att han tog en bit till.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst (se till att äggen är rumsvarma då blir de fluffigare).
Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål, blanda väl.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, vänd försiktigt så att luften bibehålls.
Häll i en tårtform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen 35-40 minuter. Känn med en provsticka så att botten är färdig. Öppna inte luckan förrän minst 20 minuter har gått, då kan botten sjunka ihop.

Till min citron- och lakritstårta så har jag använt en tårtform som är 15 cm i diameter, detta för att jag gjorde tre lager med fyllning för att få höjd på tårtan. Det går lika bra med en springform på 24 cm men då blir det två lager med fyllning istället.

turkos3

Lemoncurd
3 ägg
2 citroner, skal och saften
2 dl strösocker
75 gr smör

Gör såhär:
Blanda citronsaften samt skal (försök att inte få med det vita från skalet då det ger en bitter smak) tillsammans med ägg och socker i en kastrull.
Låt sjuda till krämen tjocknar, får ej koka. Rör hela tiden.
Tillsätt smöret och sila krämen, låt svalna.

Laktritsmousse
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
0,5 msk lakritspulver

Gör såhär:
Vispa grädden fluffig tillsammans med florsockret. Tillsätt lakritspulvret och vispa till moussen är hård.

turkos2

Smörkräm
500 gr osaltat smör
0,5 dl grädde
1-2 msk vaniljextrakt
1-2 dl florsocker
ev. valfri färg (hushålls- eller pastafärg)

Gör såhär:
Vispa det rumsvarma smöret ljust och luftigt (gärna med maskin). Tillsätt florsocker, vaniljextrakt och grädde i smöret och fortsätt vispa till det har en ljus och fluffig konsistens. Tillsätt ev. färg.

Ju mer du vispar denna smörkräm desto mindre smörsmak blir det och vaniljen gör att smaken påminner lite om vaniljglass.

Sedan så ”spacklar” du tårtan med smörkrämen. För att få till raka och jämna kanter så kan jag rekommendera att du använder en spatel och har du inte det så fungerar en degskrapa jättebra. Om det är så att du vill spritsa tårtan som jag gjort så är det inte så noga med att sidorna på tårtan blir raka då detta döljs av spritsningen. Se däremot till att den är ordentligt täckt då det kan bli små mellanrum som syns när du spritsat.

Sätta ihop tårtan:
Dela tårtbotten i fyra delar för tre lager (15 cm) eller tre delar för två lager (24 cm).
Lägg ett lager med lemoncurd på nedersta botten, lägg ett lite tjockare lager med lakritsmousse på mittersta lagret och avsluta med ett lager lemoncurd, lägg på sista delen av botten. Tips! Om du vill ha en skarp form på din tårta så använd det som är botten i tårtformen längst upp då denna del oftast har skarpast kanter. 

turkos4

Tårtan hade jag först tänkt skulle bli citrongul, men den färgen var slut så den fick bli turkos istället.

Här kan du se en video där jag visar hur jag har spritsat samt vilket tyll jag använt! Testa, det är riktigt kul och inte alls så svårt!

Lycka till!


Annonser

2 tankar om “Citron- och lakritstårta

  1. Hej Marita,
    Jag har lovat min svåger en lakritstårta till 50-års festen…tror att det ska bli den här! /Therese (din SY-granne)

    Gilla

    • Den är jättegod! Vill du inte ha smörkrämen så kan du ta grädde runt om den istället. Ett tips kan vara för att ge den ”det lilla extra” är att köpa en lakritssirap och ringla ovanpå moussen när du fyller tårtan eller varför inte på tårtan? Jag använde Johan Bülows sirap o det blev jättegott (till en annan tårta jag gjorde till min mamma) Hoppas ni blir nöjda med tårtan!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s