Strösseltårta

kiiu

Den här tårtan blir jag så glad av! Den är färgglad och rolig (och enkel). Det du behöver för att fixa dekorationen är maränger och strössel. Har du inte, eller inte vill använda maränger så går det jättebra att täcka även ovansidan med strössel. Eller varför inte hitta på något annat roligt att pryda tårtan med?! Bara fantasin sätter gränser.

Smakerna i tårtan är jordgubb och vit choklad, men jordgubbskompotten är det lite sting i då den innehåller grönpeppar! Låter kanske konstigt för vissa men jordgubb och grönpeppar är jättegott tillsammans.

Först kommer recepten och lite längre ner en film och beskrivning på hur jag gjorde dekorationen.

iuiu

Maräng
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk saft från citron

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader
Häll äggvitorna i en bunke (gärna rostfri) och vispa försiktigt till det blivit ett skum.
Tillsätt hälften av sockret och citronen och fortsätt vispa på medelhastighe ttill blandningen börjar vitna.
Tillsätt resten av sockret och vispa på hög hastighet till du har en fast maräng.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Vill du ha färg som jag på marängerna så tar du en spritspåse med valfri tyll, lite mindre storlek ex. 8 mm. (Har du ingen tyll så går det utmärkt att bara klippa ett hål i själva spritspåsen) Sedan så tar du pasta färg och drar ränder inuti påsen i valfria färger med en tandpetare, dra nerifrån och upp. Ska man göra ränder så fungerar inte hushållsfärg då den är för rinnig. Har du ingen pastafärg kan du alltid färga marängen med lite hushållsfärg. Nu börjar det roliga! Sedan så fyller du spritspåsen med maräng och spritsar små maränger i olika storlekar och former på bakplåtspapperet. Go bananas och var kreativ!

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

spritspåse spritspåse2

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst (se till att äggen är rumsvarma då blir de fluffigare).
Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål, blanda väl.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, vänd försiktigt så att luften bibehålls.
Häll i en tårtform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen 35-40 minuter. Känn med en provsticka så att botten är färdig. Öppna inte luckan förrän minst 20 minuter har gått, då kan botten sjunka ihop.

Till min strösseltårta så har jag använt en tårtform som är 15 cm i diameter, detta för att jag gjorde tre lager med fyllning för att få höjd på tårtan. Det går lika bra med en springform på 24 cm men då blir det två lager med fyllning istället.

uy

Het jordgubbskompott
500 gr jordgubbar
1 tsk krossade grönpepparkorn
1 dl syltsocker
skal av 1 lime
2 msk saft från lime

Gör såhär:
Skiva jordgubbarna och lägg dessa i en kastrull tillsammans med syltsockret. Låt småkoka i ca 10 min.
Tillsätt limesaft, skal och grönpeppar, rör om och låt svalna.
Om du vill kan du ta och skiva lite extra jordgubbar och lägga som fyllning tillsammans med kompotten sen när du fyller tårtan.

Vit chokladmousse
2,5 dl vispgrädde
100 gr vit choklad

Gör såhär:
Värm den vita chokladen försiktigt över ett vattenbad, rör om.
Låt chokladen svalna, men ej stelna.
Vispa grädden hårt.
Vänd ner den vita chokladen i grädden.

Se till att chokladen svalnat ordentligt, annars finns det risk att den bildar små klumpar i grädden. Vill man ha mer stadga i moussen så kan man tillsätta 2 gelatinblad. Då lägger du gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter, värm på 0,5 dl av grädden och lägg ner gelatinbladen i den värmda grädden och rör om till de smält. Låt svalna men ej stelna. Vänd ner gelatingrädden i den hårt vispade grädden, sedan tillsätter du den vita chokladen enligt recept ovan.
Detta räcker till ett tjockt lager i en 15 cm tårta.

ft7u

Smörkräm
500 gr osaltat smör
0,5 dl grädde
1-2 msk vaniljextrakt
1-2 dl florsocker

Gör såhär:
Vispa det rumsvarma smöret ljust och luftigt (gärna med maskin). Tillsätt florsocker, vaniljextrakt och grädde i smöret och fortsätt vispa till det har en ljus och fluffig konsistens.

Ju mer du vispar denna smörkräm desto mindre smörsmak blir det och vaniljen gör att smaken påminner lite om vaniljglass.

Sedan så ”spacklar” du tårtan med smörkrämen. För att få till raka och jämna kanter så kan jag rekommendera att du använder  spatel ch har du inte det fungerar en degskrapa alldelens utmärkt.

Film om hur jag ”klädde” tårtan i strössel

Lycka till!

Annonser

2 tankar om “Strösseltårta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s