Semletårta

IMG_2670

I förra veckan så överraskade jag några av mina kollegor med att göra en semletårta. Hade inte riktigt tid med att göra klassiska semlor då det tar lite tid att jäsa degen och rulla den, ja ni vet, klassiska semlor. Så jag tänkte att man kunde göra någon variant av semlan men som går lite snabbare. Ja, men varför inte en semletårta? En tårta men som smakar semla. Kan vara det bästa av två världar. I alla fall så bestämde jag mig för att göra en saftig sockerkaksbotten med smak av kardemumma, dela den i två delar, lägga mandelmassa på varje bit botten och såklart spritsa grädde på det och avsluta med att strö krossad mandel ovanpå tårtan. Har man ont om tid så går det ju alldelens utmärkt att göra sockerkaksbotten någon dag innan och frysa in. Bara att plocka fram när du ska sätta ihop tårtan.

Jag hade inte möjlighet att själv stanna och smaka på tårtan men utifrån vad jag har hört så var den väldigt god och framför allt uppskattad. Det är något speciellt med att kunna glädja andra genom sin bakning.

Såhär gör du en egen semletårta

Sockerkaksbotten med kardemumma
1,5 dl creme fraiche
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gr smält smör
1,5 msk mald kardemumma

Gör såhär:
Smöra en springform på ca 24 cm i diameter, klä den i bakplåtspapper
Vispa ägg och socker poröst
Tillsätt creme fraiche i äggsmeten
Smält smöret, låt svalna lite
Blanda ihop de torra ingredienserna
Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten
Tillsätt smöret och blanda ihop till en jämn smet
Grädda i ugnen i 175° i ca 35 minuter
Låt svalna

Mandelmassa:
300 gr sötmandel
2 dl florsocker
1 äggvita

1 dl vispgrädde att blanda ut mandelmassan med.

Gör såhär:
Mixa mandel i en matberedare så den blir fint hackad.
Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa. Är massa för hård kan du tillsätta mer äggvita.
Häll vispgrädden i mandelmassan så den blir lösare så du lätt kan stryka ut den på tårtbotten.
Är det så att man av någon anledning inte vill göra sin egna mandelmassa så kan man köpa färdig i affären. Då blandar du bara ut den med vispgrädde, ca 1,5 dl på 300 gr. Vill du göra den lite extra lyxig kan du finhacka lite mandel och blanda ihop med massan.

Vispgrädde 7,5 dl att spritsa på tårtan.

Sätta ihop tårtan:
Dela sockerkaksbotten en gång på mitten.
Lägg ett lager med mandelmassa på första lagret.
Vispa vispgrädden till den är fast och spritsa på mandelassan.
Sedan lägger du den andra delen av botten på grädden och upprepar samma sak igen. Toppa med lite hackad mandel!

Gött, och lycka till!
IMG_2649

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s