Mina bästa semlor

IMG_2733

Äntligen fettisdag! Idag äter vi semlor, detta underbart goda bakverk. En riktigt bra semla ska ha en saftig och luftig bulle, hemmagjord mandelmassa, vispad grädde och toppad med lite florsocker… mums! Det jag tycker är så roligt är att det finns så många olika varianter av detta bakverk. Den går att göra som tårta, med vaniljkräm, sylt, nutella…. ja vad som helst egentligen, bara fantasin sätter gränser. De kan göras stora eller små, ex. som cake pops semlor. På tal om det, jag har gjort en cake pops semla fyllt med underbar chokladgrädde och nutella, inte större än en munsbit. Receptet på den kommer snart, men här får ni ta del av mitt bästa recept på en klassisk semla.

Vetedeg

5 dl mjölk, 3%
50 gr röd jäst
2 ägg
800 gr proteinrikt vetemjöl ex. Manitoba cream
200 gr smör
200 gr strösocker
1  nypa salt
1 msk mald kardemumma

5 dl vispgrädde till att fylla semlan med

Gör såhär:
-Värm mjölken till 37 grader
-Smula ned jästen i en bunke
-Häll knappt hälften av mjölken över jästen och rör till jästen har löst upp sig, tillsätt därefter resten av mjölken
-Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma och mjöl (lite i taget)
-Skiva ner smöret som ska vara rumsvarmt
-Knåda degen i ca 10 min i maskin
-Sätt ugnen på 225 grader
-Låt jäsa i ca 1 h
-Häll upp degen på ett mjölat bord
-Dela upp degen i mindre bitar ca 60 gr styck
-Rulla till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
– Låt jäsa ca 30 minuter
-Koka sockerlag på 100 gr socker med 75 gr vatten till sockret smält, låt svalna.
-Grädda semlebullarna i ca 6-8 minuter
– Pensla semlebullarna med sockerlagen

Mandelmassa

300 gr mandel
2 dl florsocker
1 äggvita
1 dl vispgrädde

-Hacka mandeln fint
-Blanda ner florsocker och äggvita och rör om till du får en massa
– Tillsätt grädden

Montera semlan

-Skär lös ett lock på varje semlebulle, gröp ur ett litet hål så du kan fylla semlan med mandelmassa.
-Fyll hålet med mandelmassan
– Vispa grädden och lägg ett lager på mandelmassan.
– Lägg på locket och pudra semlorna med florsocker

Njut!

Annonser

En tanke på “Mina bästa semlor

  1. Ping: Så får du till den perfekta semlan - P4 Norrbotten | Sveriges Radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s